Deelproject duurzame inkoop voorwaarden en criteria

“Hoe vertaal ik duurzaamheidsambities naar inkoopvoorwaarden?”

Bij de inkoop van producten en diensten wordt meestal gebruik gemaakt van criteria (eisen & wensen) waaraan deze producten en diensten moeten voldoen (de gunnings- en selectiecriteria).

Op het gebied van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) zijn door onder andere Nevi, Pianoo, RVO, EU-Greenprocurement, Intrakoop en MPZ reeds duurzame inkoopcriteria opgesteld voor diverse productcategorieën. Deze criteria zijn inmiddels gebundeld tot een overzichtelijke set. De beschikbare gegevens liggen met name op het facilitaire vlak en gedeeltelijk op medische apparatuur. Het grootste deel van de medische verbruiksartikelen en apparatuur vallen hier echter nog buiten. Dit deelproject richt zich met name op het verzamelen en inzichtelijk maken van criteria van medische hulpmiddelen.

Resultaat: Met dit project willen we de bestaande informatie, zowel qua inhoud als qua scope, verder verrijken en ervoor zorgen dat deze als een blijvend hulpmiddel voor inkopers beschikbaar blijft.

“Hoe vertaal ik duurzaamheidsambities naar inkoopvoorwaarden?”

Duurzame inkoopvoorwaarden
De Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVG) en de algemene inkoopvoorwaarden van de NFU bieden de ongeveer 2.500 zorginstellingen in Nederland een breed gedragen juridische standaard die voldoet aan de eisen van deze tijd. Ook duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is integraal onderdeel van deze inkoopvoorwaarden.

Resultaat: In de huidige inkoopvoorwaarden is de ondergrens op het gebied van duurzaam inkopen vastgesteld. Met dit deelproject willen we de duurzaamheidsparagraaf van de inkoopvoorwaarden in de zorg verder verfijnen, zodat deze paragraaf binnen de zorgsector als basis kan (blijven) dienen. In deze voorwaarden worden ook verduurzamingsmogelijkheden gedurende looptijd van de overeenkomst opgenomen.