Veelgestelde vragen
Q&A | Vraag en antwoord over Zorg Inkoop Netwerk Nederland
Zorg Inkoop Netwerk Nederland betrekt waar mogelijk alle belanghebbenden binnen het werkveld van medische hulpmiddelen bij de uitwerking en uitvoering van de actielijnen. Naast klankbordgroepen voor de afzonderlijke projecten is er een programma brede klankbordgroep. De programma brede klankbordgroep is openbaar. Binnenkort volgt meer informatie op de website met de datum voor de eerste brede klankbordgroepbijeenkomst en kun je je aanmelden.
Q&A | Vraag en antwoord over het Meldpunt landelijke tekorten
De beschikbaarheid van medische hulpmiddelen staat onder druk. Om te voorkomen dat individuele zorgorganisaties en leveranciers veel tijd kwijt zijn aan het oplossen van dezelfde leveringsproblemen, heeft Zorg Inkoop Netwerk Nederland het landelijk meldpunt tekorten medische hulpmiddelen opgezet. Zo kunnen we samen capaciteit, kennis en expertise bundelen voor het beste resultaat en de continuïteit van zorg borgen.
Een melding van leveringsproblemen meld je via het webformulier op de website van zorginkoopnetwerknederland.nl, telefonisch; 073-212 1234 of per e-mail meldpunt@zinn.nl.
Hoe meer informatie je bij de melding toevoegt, hoe sneller en beter wij mogelijke alternatieven kunnen adviseren.
Het artikelnummer van de leverancier en de naam van de leverancier zijn zichtbaar voor de zorg in de portal. Wij plaatsen dit niet openbaar op de website. Met de AOC-code kun je zien onder welke sub- en hoofdgroep een product valt. Meer info betreffende AOC-codering: https://gmgezondheidszorg.nl/product/.
Wanneer je een leveringsprobleem ervaart binnen deze specifieke productgroep kun je contact opnemen met het meldpunt om de informatie te ontvangen die bij ons bekend is.
Als er in het overzicht vermeld staat dat er een alternatief beschikbaar is, dan delen wij die informatie (nog) niet openbaar. Deze informatie verstrekken wij op aanvraag in een persoonlijk gesprek of via een e-mail. Bij de doorontwikkeling van het meldpunt worden de mogelijkheden onderzocht om de alternatieven achter een inlog beschikbaar te stellen aan de zorg.
Ja, dat is mogelijk. Het kan handig zijn om de lijst te exporteren zodat je eenvoudig artikelen in het eigen bestelsysteem kunt zoeken. Je kunt de lijst hier downloaden (en op onze homepagina). Deze download is een CSV-bestand en dit kun je eenvoudig naar een Excel-overzicht overzetten. Klik hier voor de uitleg. We werken door aan de ontwikkeling van het overzicht, dus houd de website, social media of nieuwsberichten goed in de gaten.
Graag. Wanneer een product definitief niet leverbaar is zal dit voor iedere zorginstelling in Nederland het geval zijn. Wanneer jij reeds een alternatief hebt gevonden vernemen we dit graag zodat de productiestop algemeen bekend wordt en de zoektijd voor andere zorginstellingen wordt beperkt.
De alternatieveninformatie is in de huidige fase van ontwikkeling van het meldpunt uitsluitend beschikbaar middels contact met het meldpunt. We werken hard aan de doorontwikkeling van het meldpunt waarbij we onder andere de online inzage van deze informatie voor gebruikers van de portal voor ogen houden.
Q&A | Vraag en antwoord over het portal
Op de website van Zorg Inkoop Netwerk Nederland is een inlogfunctie beschikbaar voor zorginstellingen voor toegang tot het portal. Op dit portal is het niet-geanonimiseerde overzicht van landelijke tekorten beschikbaar, zoals bekend bij Zorg Inkoop Netwerk Nederland. Zij zorgen voor doorontwikkeling van het portal, zodat informatie over beschikbaarheid van medische hulpmiddelen voor de zorginstellingen beschikbaar is. Binnenkort is het mogelijk om meldingen in het portal te doen en de voortgang van de melding te volgen.
Slechts afnemers krijgen toegang tot het portaal. De afnemer zal ervoor zorgdragen dat alleen medewerkers van afnemer toegang krijgen tot het portaal als zij zich aantoonbaar bezighouden met de coördinatie van de taak om medische hulpmiddelen binnen de organisatie van afnemer beschikbaar te houden (de ‘kring’)
Onder afnemer wordt verstaan een Zorginstelling, zijnde een onderneming met als hoofdactiviteit ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg met overnachting, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.
Op dit portal treft u het overzicht van landelijke tekorten zoals bekend bij Zorg Inkoop Netwerk Nederland.
Alle landelijke tekorten zoals bekend bij het meldpunt op de datum van livegang van de portal (13-5) is met deze datum gepubliceerd. Nieuwe informatie zal met de datum van wijziging worden weergegeven in het overzicht.
Hier wordt aan gewerkt. Regels zullen op zeer korte termijn gesplitst worden weergegeven.
Wanneer de uitnodiging is verlopen (ik meen 72 uur geldig), kun je de betreffende gebruiker verwijderen en opnieuw toevoegen.
Door uitsluitend de te kopiëren cellen te selecteren en naar een nieuw Excel document te kopiëren, kun je een filter toevoegen en de lijst bewerken naar eigen behoefte.
Q&A | Vraag en antwoord over het project Supply Chain Resilience
Het helpt Nederlandse zorginstellingen met het vergroten van inzicht in de supply chain van (kritische) medische hulpmiddelen. Waar komen de medische hulpmiddelen vandaan en welke route leggen de producten af tot aan Nederland. Tevens biedt het zorginstellingen inzicht in eventuele risico's ten aanzien van de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen.
Zorg Inkoop Netwerk Nederland verzamelt informatie van leveranciers voor het assessment van de supply chain. Het assessment is opgedeeld in twee fasen:
• Eerst fase – mapping. In deze fase verzamelen we informatie over de namen en locaties van productielocaties, toeleveranciers, opslaglocaties en logistieke dienstverleners van een specifiek product
• Tweede fase – assessment. In deze fase verzamelen we informatie over beschikbaarheidrisico's in de supply chain bij productielocaties, toeleveranciers, opslaglocaties en logistieke dienstverleners en de maatregelen die zijn getroffen om die risico's te beheersen, van een specifiek product. Denk daarbij aan de volgende categorieën: de ontwerp/structuur van de supply chain, de belangrijkste oorzaken van beschikbaarheidsrisico's, het omgaan met tekorten & backorders, het managen van toeleveranciers en aspecten als productveiligheid en -kwaliteit.
De eerste fase van het assessment is gestart vanaf januari 2024, waarbij we ons richten op ‘mapping’, het inventariseren van de ketenpartners. De tweede fase van het assessment bestaat uit een vragenlijst en beoordeling en start eind maart 2024. Meer informatie hierover volgt nog.
We doen dit om de volgende redenen via Zorg Inkoop Netwerk Nederland:
• Zorg Inkoop Netwerk Nederland coördineert en bundelt expertise, zodat de supply chain van zorginstellingen volwassener kan worden
• Uitvraag door Zorg Inkoop Netwerk Nederland resulteert in tijdsbesparing voor zorginstellingen, die geen of weinig tijd hebben om deze informatie zelf op te vragen en te analyseren
• Deelname aan het supply chain assessment van Zorg Inkoop Netwerk Nederland is kosteloos voor leveranciers
• Door centraal informatie op te vragen, hoeven leveranciers slechts eenmalig informatie te verstrekken in plaats van aan zorginstellingen apart
De lijst met kritische medische hulpmiddelen is opgesteld door een klankbordgroep SCR. Deze klankbordgroep is opgericht voor de eerste fase van het assessment en bestaat uit leden van de vijf samenwerkende organisaties (GPO's) van Zorg Inkoop Netwerk Nederland (Santeon, IAZ, Intrakoop, NFU en mProve). Bij deze GPO's hebben wij een inventarisatie gedaan om te bepalen welke kritische medische artikelen wij in de eerste fase willen inventariseren bij leveranciers. Dit zijn ongeveer 60 artikelen bij 20 leveranciers. Vanaf 2024 kan elke zorginstelling artikelen zich aanmelden bij Zorg Inkoop Netwerk Nederland voor een supply chain inventarisatie.
Nee, het supply chain assessment loopt centraal via Zorg Inkoop Netwerk Nederland, namens de zorginstellingen. Vragen hierover kunnen bij Zorg Inkoop Netwerk Nederland worden gesteld via: scr@zinn.nl
Het eerste contact voor zorginstellingen verloopt meestal via de accountmanager of salesmanager, maar de ervaring is dat de collega's die bezig zijn met supply chain planning en beheersing het beste antwoorden kunnen geven op de vragen.
De vragen kunnen beantwoord worden door een persoon binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor supply chain. Het invullen van de vragenlijst neemt circa 1 à 2 uur in beslag.
Zorg Inkoop Netwerk Nederland voert het supply chain assessment uit namens zorginstellingen in Nederland. We verzoeken leveranciers dus vriendelijk om mee te werken, maar er geldt geen plicht vanuit Zorg Inkoop Netwerk Nederland. Zorginstellingen worden in kennis gesteld over de deelname van hun leveranciers.
In dat geval zal de gevraagde informatie eenvoudig en sneller beschikbaar zijn en kan dit via de Sourcemap software worden gedeeld/ingevoerd.
Ja. Gegevens van leveranciers zijn zeer zwaar beschermd/beveiligd in Sourcemap:
• SOC 2 Type 2 + ISO 27001 gecertificeerd en geauditeerd
• GDPR-compliant en gegevens zijn eigendom van Zorg Inkoop Netwerk Nederland
De gegevens die gevraagd worden tijdens het assessment, worden verwerkt in de cloud binnen een beveiligde Azure-omgeving van Sourcemap (onze softwareleverancier) op een in de EU gehoste server. De informatie is versleuteld middels twee-factor-authenticatie. De gegevens zijn niet inzichtelijk voor andere leveranciers. De uitkomst van de mapping en het assessment worden gedeeld met zorginstellingen, momenteel alleen op verzoek. Zorginstellingen bepalen zelf wat ze met deze informatie doen.
Q&A | Vraag en antwoord over het project Procurement Intelligence
Zorg Inkoop Netwerk Nederland volgt marktontwikkelingen op de voet. Samen met experts maken zij rapportages over marktontwikkelingen om de kennis van inkopers in de zorg verder te professionaliseren. Hiermee kunnen inkopers betere inkoopkeuzes maken. Zo komt er een centrale plek voor inkopers in de zorg om relevante markt-, leveranciers- en productinformatie op te halen. Meer weten? Stuur ons een e-mail.
Input vanuit zorginkopers voor dit project is heel waardevol. Je kunt deelnemen aan brede klankbordgroepen. Deze worden ca. twee keer per jaar door Zorg Inkoop Netwerk Nederland georganiseerd. Heb jij vragen of input voor de markt rapportages, neem contact op hier.