Veelgestelde vragen over Supply Chain Resilience

Het inzichtelijk maken van de toeleveringsketen van  (kritische) medische hulpmiddelen helpt Nederlandse zorginstellingen om beter te begrijpen waar de medische hulpmiddelen vandaan komen en welke route ze afleggen voordat ze in Nederland aankomen. Dit biedt zorgorganisaties inzicht bij het inschatten van mogelijke risico'’s  over de  beschikbaarheid van medische hulpmiddelen.

Zorg Inkoop Netwerk Nederland verzamelt gefaseerd informatie van leveranciers om de toeleveringsketen in kaart te brengen. voor assessment van supply chain. 

Fase 1: verzamelen informatie over de namen en locaties van productielocaties, toeleveranciers, opslaglocaties en logistieke dienstverleners van een specifiek (kritisch) medisch hulpmiddel.

Fase 2:  verzamelen informatie over beschikbaarheidsrisico's en beheersmaatregelen in de supply chain / toeleveringsketen bij productielocaties, toeleveranciers, opslaglocaties en logistieke dienstverleners. Denk daarbij aan het in kaart brengen van de ontwerp/structuur van de supply chain, de belangrijkste oorzaken van beschikbaarheidsrisico's, het omgaan met tekorten & backorders, het managen van toeleveranciers, productveiligheid en kwaliteit.

Om de rapportages in te zien kun je via e-mail een account aanvragen en inloggen op het portal.

 

Zorg Inkoop Netwerk Nederland coördineert en bundelt expertise, zodat de supply chain van (kritische) medische  hulpmiddelen beschikbaar komt voor zorginstellingen. Deze spilfunctie resulteert in tijdsbesparing; 

- voor zorgorganisaties, die geen of weinig tijd hebben om deze informatie zelf op te vragen en te analyseren. 

- voor leveranciers, zij hoeven slechts eenmalig informatie te verstrekken in plaats van aan iedere zorgorganisaties apart.

Deelname/aanvragen van een supply chain assessment gecoördineerd door Zorg Inkoop Netwerk Nederland is geheel kosteloos.

De lijst met kritische medische hulpmiddelen is opgesteld door de klankbordgroep SCR. Deze klankbordgroep bestaat uit leden van de vijf samenwerkende organisaties (GPO's) van Zorg Inkoop Netwerk Nederland (Santeon, IAZ, Intrakoop, NFU en mProve). Dit zijn ongeveer 60 artikelen bij 20 leveranciers. Sinds 2024 kan iedere zorginstelling en leverancier in Nederland artikelen aandragen om gecoördineerd door Zorg Inkoop Netwerk Nederland de Supply Chain in kaart te laten brengen. 

Nee, het supply chain assessment loopt centraal via Zorg Inkoop Netwerk Nederland, namens de zorgorganisatie. Vragen hierover kunnen bij Zorg Inkoop Netwerk Nederland worden gesteld via e-mail. 

De ervaring is dat de collega's die bezig zijn met supply chain planning en beheersing het beste antwoorden kunnen geven op de vragen.

Het invullen van de vragenlijst neemt circa 1 à 2 uur in beslag. De vragen kunnen het beste beantwoord worden door een persoon binnen de organisatie van de leverancier die verantwoordelijk is voor supply chain. 

Zorg Inkoop Netwerk Nederland voert het supply chain assessment uit namens zorginstellingen in Nederland. We verzoeken leveranciers dus vriendelijk om mee te werken. Er is geen verplichting. Zorgorganisaties worden in kennis gesteld over de deelname van hun leveranciers.

In dat geval zal de gevraagde informatie in het assessement eenvoudig en sneller gedeeld/ingevoerd kunnen worden door de data te uploaden via de Sourcemap software. Extra uitleg nodig? Stuur een e-mail.

Zorg Inkoop Netwerk Nederland maakt gebruik van de softwaretool Sourcemap.

Alle door leveranciers gedeelde gegevens worden op een beveiligde server verzameld op het Sourcemap Platform (EU locatie).

Alleen bevoegde medewerkers van Zorg Inkoop Netwerk Nederland en de Sourcemap-beheerder kunnen door leveranciers gedeelde gegevens inzien. Gegevens van leveranciers worden niet gedeeld met andere leveranciers. 

Alle en dus ook potentiële concurrentie gevoelige gegevens van leveranciers zijn zeer zwaar beschermd/beveiligd in de softwaretool Sourcemap:

·       SOC 2 Type 2 + ISO 27001 gecertificeerd en geauditeerd.

·       GDPR-compliant en gegevens zijn eigendom van Zorg Inkoop Netwerk Nederland.


De gegevens die gevraagd worden tijdens het assessment, worden verwerkt in de cloud binnen een beveiligde Azure-omgeving van Sourcemap (onze softwareleverancier) op een in de EU gehoste server. De informatie is versleuteld middels twee-factor-authenticatie. De gegevens zijn niet inzichtelijk voor andere leveranciers. De uitkomst van de mapping en het assessment worden gedeeld met zorginstellingen, momenteel alleen op verzoek. Zorgorganisaties bepalen zelf wat ze met deze informatie doen.

De focus ligt op informatie over de toeleveringsketen van kritische medische hulpmiddelen.

Als er een knelpunt in de supply chain analyse naar voren komt dan wordt dit eerst met de betreffende leverancier besproken en wordt de mogelijkheid geboden beheersmaatregelen te treffen.

Als er geen knelpunten (meer) zijn en de supply chain positief geëvalueerd is dan worden met de leverancier afspraken gemaakt over de publicatie van  het rapport. 

Het beheersen van supply chains van medische hulpmiddelen is de verantwoordelijkheid van fabrikanten en leveranciers. De Covid pandemie toonde aan dat zorginstellingen erg leunden op de verantwoordelijkheid en informatie van de leveranciers. Zorginstellingen willen daarom zelf beter inzicht in hun eigen supply chains en de mogelijke risico’s inzichtelijk hebben. Zorg Inkoop Netwerk Nederland coördineert, bundelt en voorziet in deze informatie in de supply chain resilience rapporten.

Staat jouw vraag er niet bij, laat het ons weten!